Δελτίο Τύπου (Σπίτι της Κύπρου)

 

 
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Μορφωτικό Γραφείο
ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ξενοφώντος 2Α, 105 57 Αθήνα
Τηλ.210 3734934 Fax 210 3734904
Παρουσίαση
Λευκώματος Αεροφωτογραφιών
του Χρυσόστομου Φουντή
"Εν πτήσει στην Κύπρο"
στο Σπίτι της Κύπρου
 


Ο Χρυσόστομος Φουντής υπήρξε ο μοναδικός μοτοαεροπτεριστής αεροφωτογραφίας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η τελευταία του πτήση πραγματοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου 2013, όταν, εν ώρα εργασίας, βρήκε τραγικό θάνατο, πέφτοντας με το ανεμόπτερο του. Αν και μόλις 44 ετών, άφησε πίσω του μία τεράστια πολιτιστική και τουριστική κληρονομιά για την Ελλάδα και την Κύπρο με έργο άνω των 700.000 αεροφωτογραφιών.

Πολλοί ήταν οι φίλοι και οι θαυμαστές του έργου του, οι οποίοι, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, παρακολούθησαν στο Σπίτι της Κύπρου, μαζί με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Κενεβέζο, την παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης «Εν πτήσει», με αεροφωτογραφίες του από την Κύπρο.


Την εκδήλωση προλόγισε η Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Μαρία Παναγίδου η οποία αναφέρθηκε στο έργο του και παρατήρησε πως η παρουσίαση της έκδοσης είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν καλλιτέχνη αφοσιωμένο στο έργο του, έναν καλλιτέχνη που τίμησε την Ελλάδα και την Κύπρο. Για την έκδοση μίλησαν ο Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Νίκος Βερνίκος και η Πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου και Πολιτισμού Ελλάδος κ. Νίνα Διακοβασίλη. Εισήγηση του Αντιδημάρχου Τουρισμού-Πολιτισμού Κεφαλονιάς, κ. Ευάγγελου Κεκάτου, ανέγνωσε ο γιος του κ. Βασίλης Κεκάτος.

Ο κ. Βερνίκος, αφού αναφέρθηκε στη στενή προσωπική σχέση που είχε με τον Χρυσόστομο Φουντή, επεσήμανε την καλοσύνη, την ευγένεια και τον επαγγελματισμό του, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει το έργο του για την προβολή του τόπου μας, για την προβολή της Κύπρου, για την προβολή όλων αυτών των ωραίων τοποθεσιών που αξιώθηκε να φωτογραφήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ο κ. Κεκάτος χαρακτήρισε, στο κείμενο του, τις φωτογραφίες του Χρυσόστομου Φουντή ως έργα τέχνης, και ως εικόνες που μόνο οι αετοί βλέπουν, υπενθυμίζοντας παρηγορητικά ότι ο καλλιτέχνης παραμένει ζωντανός μέσα από το έργο του, καθώς στη ζωή μάς κρατούν τα έργα μας και, όσο υπάρχουν αυτά, ζούμε κι εμείς από μέσα τους και δεν συμπίπτει η βιολογική φυγή με την ιστορία κάθε ανθρώπου.

Ολοκληρώνοντας, προανήγγειλε την έκδοση αντίστοιχου λευκώματος αεροφωτογραφιών για την προβολή της Κεφαλλονιάς, το οποίο θα παρουσιαστεί στο νησί. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων, η κ. Διακοβασίλη δήλωσε συνοδοιπόρος της συζύγου τουΧρυσόστομου Φουντή, κ. Σταυρούλας Γεωρνταμιλή-Φουντή, στην αξιέπαινη προσπάθειά της να προωθήσει το έργο του ως εθνική ελληνική κληρονομιά και δεσμεύτηκε να προσπαθήσουν μαζί, ώστε το τεράστιο αυτό έργο να αποκτήσει την ισχύ που του πρέπει.

Παίρνοντας τον λόγο, η κ. Γεωρνταμιλή-Φουντή, εμφανώς συγκινημένη, αφού ευχαρίστησε το Σπίτι της Κύπρου και τους συντελεστές της εκδήλωσης, ευχήθηκε το λεύκωμα να αποτελέσει εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης και πολιτιστικής προβολής για την Κύπρο, ενώ προανήγγειλε ότι η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας ενέκρινε την έκδοση ημερολογίου που θα διατίθεται σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, θεωρώ ότι αναγνωρίζεται η πολιτιστική συμβολή του έργου του.

Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα 26 Φεβρουαρίου 2015

Media

"Εν Πτήσει στην Κύπρο" - Εκδήλωση-Παρουσίαση στο Σπίτι της Κύπρου
Κύλιση στην Αρχή