Στις 19 Μαϊου και ώρα 8:00μμ στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη


Οι Εκδόσεις Γεωρνταμιλή έχουν τη χαρά να σας παρουσιάσουν το λεύκωμα με τίτλο «Flying in Greece» του αείμνηστου αεροφωτογράφου Χρυσόστομου Φουντή, υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος.

Oι Εκδόσεις Γεωρνταμιλή, ιδρύθηκαν για την προβολή και την αναγνώριση του έργου του αείμνηστου Χρυσόστομου Φουντή. Υπήρξε ο μοναδικός μοτοαεροπτεριστής αεροφωτογράφος καταγεγραμμένος στο επαγγελματικό επιμελητήριο της Ελλάδας και μέλος της UNESCO, ως καλλιτεχνικός αεροφωτογράφος.

Έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2013 εν ώρα εργασίας στην Καρδίτσα, σε ηλικία 44 ετών, αφήνοντας ένα έργο ζωής που αποτελείται από 700.000 αεροφωτογραφίες από την Ελλάδα και την Κύπρο και αποτελεί μεγάλη πολιτιστική και τουριστική κληρονομιά. Οι αεροφωτογραφίες του λόγω του μέσου που έχουν ληφθεί, σε συνδυασμό με την καλλιτεχνική του ιδιότητα, διακρίνονται για τις κοντινές λήψεις, την ευκρίνεια τους και τον ιδανικό φωτισμό.

Ο Χρυσόστομος Φουντής συνεργάστηκε με πολλούς θεσμικούς φορείς, περιφέρειες, δήμους, εφορίες αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς επίσης ανέλαβε τη φωτογράφιση για μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως το "Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", τις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αιολικά - φωτοβολταϊκά πάρκα, εργοστάσια, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τη Limassol Marina στην Κύπρο.

Το λεύκωμα υποστηρίχτηκε από τη «Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής», την έκδοση προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου.

Ομιλητές:
Γεώργιος Οικονόμου – Εκπρόσωπος Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Διπλωματικού Κλάδου του Υπουργείου Εξωτερικών
Ευστάθιος Βέλτσος - Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού
Κωνσταντίνος Βαβαλέτσκος - Αντιπρόεδρος Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Νικόλαος Α. Βερνίκος - Πρόεδρος International Chamber of Commerce, Εφοπλιστής
Ιωάννης Τζέν - Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνορωσικής Φιλίας και Συνεργασίας
Νίνα Διακοβασίλη - Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος


Τον συντονισμό της παρουσίασης θα έχει η Ηλιάννα Ζαλοκώστα.

Στο μουσικό σχήμα: Πιάνο Ελευθερία Αηδονοπούλου, λύρα και τραγούδι Κωνσταντίνος Φουντής, λαούτο Γιάννης Παλιάκης

Η έκδοση του λευκώματος πραγματοποιήθηκε με την χορηγική υποστήριξη των:

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Κοινοπραξία Salini Impregilo – TERNA
Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση
Φιλήμων Πατίτσας
Arcania Beta Properties A.K.E.
Blue Star Ferries
Pressious Arvanitidis
Νίκος & Βαρβάρα Α. Βερνίκου
Μάντης Ιωάννης & ΥΙΟΙ ΕΕ
Oceanking - Technical & Trading SA
Mangrinox SA

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία της AEGEAN.

Η μουσική επένδυση των βίντεο προβολής για τη βραδιά της παρουσίασης είναι ευγενική χορηγία του μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη.

 

 

 

 
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Μορφωτικό Γραφείο
ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ξενοφώντος 2Α, 105 57 Αθήνα
Τηλ.210 3734934 Fax 210 3734904
Παρουσίαση
Λευκώματος Αεροφωτογραφιών
του Χρυσόστομου Φουντή
"Εν πτήσει στην Κύπρο"
στο Σπίτι της Κύπρου
 


Ο Χρυσόστομος Φουντής υπήρξε ο μοναδικός μοτοαεροπτεριστής αεροφωτογραφίας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η τελευταία του πτήση πραγματοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου 2013, όταν, εν ώρα εργασίας, βρήκε τραγικό θάνατο, πέφτοντας με το ανεμόπτερο του. Αν και μόλις 44 ετών, άφησε πίσω του μία τεράστια πολιτιστική και τουριστική κληρονομιά για την Ελλάδα και την Κύπρο με έργο άνω των 700.000 αεροφωτογραφιών.

Πολλοί ήταν οι φίλοι και οι θαυμαστές του έργου του, οι οποίοι, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, παρακολούθησαν στο Σπίτι της Κύπρου, μαζί με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Κενεβέζο, την παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης «Εν πτήσει», με αεροφωτογραφίες του από την Κύπρο.


Την εκδήλωση προλόγισε η Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Μαρία Παναγίδου η οποία αναφέρθηκε στο έργο του και παρατήρησε πως η παρουσίαση της έκδοσης είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν καλλιτέχνη αφοσιωμένο στο έργο του, έναν καλλιτέχνη που τίμησε την Ελλάδα και την Κύπρο. Για την έκδοση μίλησαν ο Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Νίκος Βερνίκος και η Πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου και Πολιτισμού Ελλάδος κ. Νίνα Διακοβασίλη. Εισήγηση του Αντιδημάρχου Τουρισμού-Πολιτισμού Κεφαλονιάς, κ. Ευάγγελου Κεκάτου, ανέγνωσε ο γιος του κ. Βασίλης Κεκάτος.

Ο κ. Βερνίκος, αφού αναφέρθηκε στη στενή προσωπική σχέση που είχε με τον Χρυσόστομο Φουντή, επεσήμανε την καλοσύνη, την ευγένεια και τον επαγγελματισμό του, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει το έργο του για την προβολή του τόπου μας, για την προβολή της Κύπρου, για την προβολή όλων αυτών των ωραίων τοποθεσιών που αξιώθηκε να φωτογραφήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ο κ. Κεκάτος χαρακτήρισε, στο κείμενο του, τις φωτογραφίες του Χρυσόστομου Φουντή ως έργα τέχνης, και ως εικόνες που μόνο οι αετοί βλέπουν, υπενθυμίζοντας παρηγορητικά ότι ο καλλιτέχνης παραμένει ζωντανός μέσα από το έργο του, καθώς στη ζωή μάς κρατούν τα έργα μας και, όσο υπάρχουν αυτά, ζούμε κι εμείς από μέσα τους και δεν συμπίπτει η βιολογική φυγή με την ιστορία κάθε ανθρώπου.

Ολοκληρώνοντας, προανήγγειλε την έκδοση αντίστοιχου λευκώματος αεροφωτογραφιών για την προβολή της Κεφαλλονιάς, το οποίο θα παρουσιαστεί στο νησί. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων, η κ. Διακοβασίλη δήλωσε συνοδοιπόρος της συζύγου τουΧρυσόστομου Φουντή, κ. Σταυρούλας Γεωρνταμιλή-Φουντή, στην αξιέπαινη προσπάθειά της να προωθήσει το έργο του ως εθνική ελληνική κληρονομιά και δεσμεύτηκε να προσπαθήσουν μαζί, ώστε το τεράστιο αυτό έργο να αποκτήσει την ισχύ που του πρέπει.

Παίρνοντας τον λόγο, η κ. Γεωρνταμιλή-Φουντή, εμφανώς συγκινημένη, αφού ευχαρίστησε το Σπίτι της Κύπρου και τους συντελεστές της εκδήλωσης, ευχήθηκε το λεύκωμα να αποτελέσει εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης και πολιτιστικής προβολής για την Κύπρο, ενώ προανήγγειλε ότι η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας ενέκρινε την έκδοση ημερολογίου που θα διατίθεται σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, θεωρώ ότι αναγνωρίζεται η πολιτιστική συμβολή του έργου του.

Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα 26 Φεβρουαρίου 2015

Media

Θέμα : Η Κεφαλονιά από ψηλά

Με ιδιαίτερη τιμή, το πρωί της Παρασκευής 29 Αυγούστου 2014, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ.Αλέξανδρος Παρίσης υποδέχθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο την κ.Σταυρούλα Γεωρνταμιλή – Φουντή και τον κ.Παναγή Βεργωτή.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση της Συλλεκτικής Έκδοσης με θέμα «Όταν η αγνότητα συναντά την Τέχνη», που περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό της Κεφαλονιάς, που ο αείμνηστος Σύζυγος της κ.Φουντή, Χρυσόστομος Φουντής, κατέγραψε ως αεροπτεριστής σε συνεργασία με τον κ.Βεργωτή, πριν το τραγικό ατύχημά του.

Στη συνάντηση παρευρέθη ο Α/Δήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού κ.Ευάγγελος Κεκάτος και συζητήθηκαν οι τρόποι αξιοποίησης της σπάνιας αυτής Έκδοσης, με σκοπό την περαιτέρω τουριστική προβολή ου Νησιού.

Ο κ. Παρίσης , αφού συνεχάρη την κ.Φουντή και τον κ.Βεργωτή για τη σημαντική αυτή δραστηριότητα, τους προσέφερε συμβολικά δώρα και επικοινώνησε με το Υπουργείο Τουρισμού για την ιδιαίτερη προβολή του Βιβλίου.

Κεφαλλονιά Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Media

Κύλιση στην Αρχή